Jardins du Monde

Jardins du Monde –
hälsa genom växter

Jardins du Monde, la santé par les plantes

Organisationen grundades 1992 av Jean-Pierre Nicolas som fick ClarinsMens miljöpris 2004. Jean Pierre Nicolas, som är från Cornouaille i Bretagne, blev intresserad av växter och hur de används i hans egen kultur innan hans intresse vände sig mot hur andra folk och människor använder växter. Han är antropolog och etnobotaniker och undervisar både på farmaceut- och läkarutbildningar och han är även konsult för medicinalväxter. Innan Jean-Pierre började arbeta på heltid med Jardins du Monde var han lärare och utbildare för grupper med sociala och yrkesmässiga svårigheter. Hans kall är att bidra till att förbättra människors hälsa med hjälp av medicinalväxter.

Jardins du Monde verkar i nära samarbete med lokala organisationer för att komma så nära folkets behov som möjligt och kunna involvera dem i de olika projekten. I många länder där hälsosituationen är dålig finns det en mycket rik farmakopé.

Enligt WHO använder närmare 80 % av jordens befolkning traditionell medicin och medicinalväxter för att behandla sig själva. Ibland av eget val, men alltför ofta på grund av att de inte har något annat val. Tyvärr håller kunskapen om hur medicinalväxter används på att försvinna.

Clarins & Jardins du Mondes partnerskap

Sedan 2004 stödjer Clarins Jardins du Mondes verksamhet och deras partners i olika länder, framför allt i Burkina Faso och på Madagaskar. Detta samarbete visar sig genom olika åtgärder länkade till tillgången på hälsovårdsmöjligheter:

 • genomförandet av etnobotaniska undersökningar och skapandet av herbarier
 • vattentillgång för befolkningar som saknar det i sydvästra Madagaskar (Toliara provinsen) och västcentrala Burkina Faso
 • utbildning av hälsoombud i hur man odlar, använder och bereder växter
 • utveckling av gemenskapsapotek för växtbaserade mediciner från växter som odlats i trädgårdarna
 • plantering av lokala arter som används i Burkina Faso
 • utgivning av handböcker och böcker om hur man använder medicinalväxter i Guatemala, Burkina Faso och på Madagaskar

Det är i hjärtat av Afrika som Clarins stödjer organisationen Jardins du Monde. Det är i hjärtat av Afrika som Clarins stödjer organisationen Jardins du Monde.

Biologisk mångfald är livet.
Det är en självklarhet får oss att vårda de samhällen som bevarar den biologiska mångfalden.

Christian Courtin-Clarins

Clarins och Jardins du Mondes verksamhet

I Burkina Faso

Sedan 2004 stödjer Clarins detta program för förbättrad hälsa och självförsörjning av livsmedel via tillgång på vatten, trädplantering och utbildningar om lokala medicinalväxter. Lokalbefolkningen lär sig även att odla dessa växter, hur de kan användas, men också hur de kan sälja dem och på så sätt skapa inkomster.

På Madagaskar

Clarins gruppen stödjer och finansierar varaktiga åtgärder för vetenskaplig och etnobotanisk forskning som gör det möjligt utforma läromedel för lokalbefolkningarna, för att skapa trädgårdar med medicinalväxter och gemenskapsapotek som använder dessa växter och för att stödja producenterna på vägen mot hållbar handel, fairtrade.

Böcker som har tagits fram med hjälp av Clarins

Familjens hälsa och medicinalväxter på norra Madagaskar (Santé de la famille et plantes médicinales au nord de Madagascar)
Denna illustrerade bok handlar inte bara om hur man använder växter på bättre sätt för att bekämpa sjukdomar, utan även om växternas värde och deras betydelse för miljön. Den uppmuntrar till att använda Madagaskars rika biologiska mångfald med förnuft för att gagna befolkningen.
Ladda ned boken >

Kobaby: illustrerade historier om användingen av medicinalväxter på Madagaskar (Kobaby: histoires illustrées sur l’usage des plantes médicinales à Madagascar)
Denna illustrerade bok som publicerades 2013 berättar historier om hur medicinalväxter används.
Ladda ned boken >

Vi måste stimulera intresset för växter hos de yngre generationerna, öka deras självrespekt och ge dem hopp inför framtiden. Det handlar om utbildning i miljö och hälsa: att se till att unga människor respekterar sig själva, respekterar naturen och intresserar sig för att använda växter.

Jean-Pierre Nicolas

Det bästa från växtriket för effektiva produkter.

Utan uppehåll söker Clarins Forskning efter de effektivaste växterna med hjälp av ett nätverk av botanister som studerar traditionell kunskap över hela världen. Deras arbete, som kontrolleras via rigorösa, vetenskapliga experiment, öppnar vägen till nyskapande och gör det möjligt för Clarins att regelbundet bana nya vägar. Varje växt analyseras för att endast leverera det allra bästa. Den mest aktiva delen, blad, blomma, stjälk eller rot väljs ut enligt stränga prestanda- och säkerhetskriterier och används i de effektivaste koncentrationerna.
Upptäck de aktiva ingredienserna >

 • Sallatsspikblad Sallatsspikblad har blomflock längs sina långa klättrande stjälkar och förekommer i skuggiga och fuktiga områden i Sydöstasien, Australien och Afrika. Kallas även för "tigerört" på grund av att stora kattdjur tycker om att rulla sig i dess blad för att lindra sina sår. Traditionellt används sallatsspikblad för sina läkande och lugnande egenskaper. Forskare inom skönhetsindustrin har lyckats isolera särskilda komponenter, asiaticosider som förutom att lugna irritationer också stimulerar kollagensyntesen.
  Clarins Laboratorier använder även sallatsspikbladsextrakt på grund av höga halten av oförtvålbara substanser som är kända för sin förmåga att skydda huden mot åldrande.

 • Sheanöt Sheanötsträd, magiskt träd, kvinnoträd. I Afrika är sheanötsträdet känt som "kungen på savannen". Det är ett heligt träd som man inte bör hugga ned, eller skada. Kvinnor anses vara dess väktare. Det är även de som skördar nötterna som efter bearbetning förvandlas till det berömda sheasmöret. Detta är känt sedan antiken för sina skönhetsvårdande egenskaper och det innehåller höga halter av oförtvålbara substanser, den noblaste av vegetabiliska oljor med återbildande, regenererande och skyddande egenskaper. Den innehåller även vitamin A, D, E och F som främjar hudens förnyelse och skyddar den.

 • Vernonia Grönskade buske från högplatåerna i Madagaskar. Vernonia har alltid använts som en skördekalender av de madagaskiska jordbrukarna som väntar tills dess ljusblå blommor slår ut i september innan de börjar med rissådden. En gång i tiden användes dess rötter i magiska riter. Deras stora, tandade blad används fortfarande inom traditionell medicin för att behandla sår. Inom skönhetsvård används extrakt från vernoniablad för att skydda den dermo-epidermiska skarven, hudens "huvudfjäder", mot nedbrytning på grund av ålder eller miljöpåverkan.

 • Tamarind Tamarind är frukten från tamarindträdet som är ett tropiskt träd som kommer från Östafrika, men som idag odlas i alla tropiska områden. Tamarindens frukt ser ut som en ärtskida och fruktköttet används i många olika mustiga recept. I Afrika och Amerika dricker man gärna den uppfriskande tamarindjuicen. Inom traditionell medicin används tamarind för dess febernedsättande och läkande egenskaper. Inom skönhetsvård används tamarindfrön för dessas kraftfulla reparerande och vitaliserande egenskaper

 • Katafray Katafray förekommer på Madagaskar där dess ädla silhuett är en vanlig syn i de karga skogarna på öns södra och västra delar. Dess ljusa virke som är lika hållbart som ebenholts och används ofta till lokala byggnader. I den traditionella medicinen på Madagaskar används barken i dekokter som är kände för sina stimulerande och febernedsättande egenskaper och dess essentiella olja används för sina stärkande och lugnande egenskaper. Nyligen upptäckte man att katafraybarkextrakt främjar hudens naturliga fuktighetsbevarande funktion. Extraktet som används av Clarins Laboratorier, som är exklusivt utvecklat och patenterat av dem, erhålls genom en process som ser till att bevara den tropiska skogens biologiska mångfald.

 • Pepparrotsträd I Indien kallas pepparrotsträdet för "mirakelträdet". I Afrika kallas det "nebeday" – trädet som aldrig dör. Pepparrotsträdet är välkänt i tropiska och subtropiska områden på grund av dess närande och medicinska egenskaper. Pepparrotsträdet har även visat sig ha en förvånansvärd förmåga att rengöra och göra flodvatten klart. Peptidextraktet som utvinns ur pepparrotsträdets frön används av Clarins Laboratorier för dessas förmåga att främja elimineringen av föroreningspartiklar.

Harunganas välgörande egenskaper

Detta anrika madagaskiska träd som är en "helbrägdagörare" har visat sig ha exceptionella regenererande egenskaper. Inom traditionell medicin har den bekräftat sin läkande förmåga. I naturen hjälper den till att utöka skogarna. För Clarins så stramar det åt huden. För hudvårdsserien Super Restorative, som lanserades 2014, köper Clarins in harunganablad från Madagaskar. Dessa inköp sker på ett kontrollerat sätt genom en ekologisk och rättvis certifiering från Ecocert.

Sökandet efter harungana: naturen i vetenskapens tjänst. Sökandet efter harungana: naturen i vetenskapens tjänst.

Växtkoncentrat

Harungana Detta anrika madagaskiska träd som är en "helbrägdagörare" har visat sig ha exceptionella regenererande egenskaper. Inom traditionell medicin har den bekräftat sin läkande förmåga. I naturen hjälper den till att utöka skogarna. För Clarins så stramar det åt huden.

Växtkoncentrat i hjärtat av en åldersmotverkande innovation. I hjärtat denna sammansättning av växtkoncentrat, har Clarins placerat det exklusiva, ekologiska harunganaextrakt. Bevisat effektivare än retinol*. Extraktet innehåller en åldersmotverkande tetrapeptid som stramar åt hudens alla nivåer**.
Découvrir la gamme multi intensive >

* Testat in vitro.
** Testat in vivo och ex vivo.