Solar Impulse

Solar Impulse och Clarins: I samarbete under 2015 för en ren, ljus framtid

Vad är Solar Impulse?

Efter att ha satt åtta världsrekord med Solar Impulse-prototypen (inklusive att vara det första soldrivna flygplanet att flyga om natten, en interkontinental flygtur och en transkontinental flygresa över USA) är det dags för Bertrand Piccard och André Borschberg att ge sig ut på det ultimata äventyret: en resa runt jorden under 2015.

Solar Impulse 2 byggdes särskilt för den här utmaningen: det är ett soldrivet flygplan med enorm vingbredd, ett riktigt flygande högteknologiskt laboratorium. Det stoltar med en nästintill evig autonomi och kan flyga över hav och kontinenter i flera dagar i sträck.

Finns det något bättre sätt att visa vikten av pionjäranda och nyskapande än att uppnå det omöjliga genom förnyelsebar energi och tillhandahålla nya lösningar på miljöproblem?

Frågor till en rekordhållare:

 • Vem ansvarar för starten?

 • Vem ansvarar för landningen?

 • André eller Bertrand?

5 mois de vol sans carburant ni pollution = Aucune émission de CO2

SOLARIMPULSE Den första jorden-runt-flygresan

Ett märkvärdigt människoäventyr

Solar Impulse 2 är ett flygplan som endast drivs med solenergi.
Dess senaste utmaning: en världsomflygning som började 9 mars, 2015.
På natten drivs flygplanet av energi som det lagrar under dagen.
Varje morgon i gryningen stiger energimätaren sakta sida vid sida av solen.

En resa runt jorden

Det kommer att flyga från och till Abu Dhabi (värdstad) och på vägen passera Muskat, Ahmedabad,
Varanasi, Mandalay, Chongqing, Nanjing, Hawaii, Phoenix och New York. Dessa 10 stopp gör det möjligt för piloterna Bertrand Piccard
och André Borschberg att turas om att flyga planet. Sammanlagt kommer de att flyga i ungefär 500 timmar och färdas 3 500 km innan
den beräknade ankomsten från mitten av juli till mitten av augusti. Eftersom resan är mycket beroende
av väderförhållanden är det inte möjligt att fastställa en exakt tidlinje. Men du kan följa flygförhållanden i realtid.

 • Abu Dhabi Förenade Arabemiraten
 • MUSkAT Oman
 • Ahmedabad Indien
 • Varanasi Indien
 • Mandalay Burma
 • Chongqing Kina
 • Nanjing Kina
 • Hawaii USA
 • Phoenix USA
 • USA
 • New York USA
 • Södra Europa eller Nordafrika

André Borschberg, Christian Courtin Clarins och Bertrand
Piccard: Sätter standarden för ansvarsfull utveckling!

 • 2300 kg

 • Energilagring

 • 17 000 silikonpaneler

 • 3,8 m2 kabin

 • 4 motorer

"Savanturiers" pionjäranda (en sammanslagning av franskans ord
för forskare (savant) och äventyrare (aventurier))

 • Med en vingbredd på 72 meter (motsvarande en Boeing 747-800), men med en minimal totalvikt på 2 300 kg är Solar Impulse 2 det första helt soldrivna flygplan som kan flyga utan bränsle och utan att generera föroreningar.
 • 17 000 solpaneler ger förnyelsebar energi till flygplanets 4 elmotorer. Under dagen laddar solpanelerna litiumbatterierna som gör det möjligt att flyga planet om natten och det har nästintill obegränsad autonomi.
 • De fysiska förhållandena är extrema för piloterna som turas om att kontrollera flygplanet och som kommer att tillbringa upp till fem dagar i sträck i Solar Impulses cockpits begränsade yta på 3,8 m2. De kommer att vara tvungna att uthärda temperaturer från -40°C till +40°C i en kabin som saknar trycksättning och värme.
 • De två piloterna har tränat i månader med hjälp av meditationstekniker, självhypnos och yoga så att de ska klara av att hantera de extrema flygförhållandena och få tillräckligt med vila, trots sömn som är uppdelad i mikrosekvenser.

Solar Impulse 2: En lyckad start!

Måndagen 9 mars, 2015 lyfte Solar Impulse från Abu Dhabi kl. 7.12 (lokal tid) för att ge sig ut på sin första resa runt jorden!

Den 12 mars satte det soldrivna flygplanet sitt första världsrekord, den längsta distansen för ett plan som endast drivs av solen: André Borschberg flög planet under den första delen av jorden-runt-resan. Den delen var 400 km lång och pågick i 12 timmar.

Vi önskar dessa modiga piloter, som vi med stolthet har stöttat sedan 2008, all lycka.

Bertrand Piccard vinnare av
ClarinsMens miljöpris

Bertrand Piccard kommer från en lång linje av "savanturiers" (från "savants-aventuriers", eller "forskar-äventyrare") som har erövrat både berg och djup: Jacques Piccard, hans far, som byggde batyskafen Trieste, en sorts ubåt, och steg 10 916 meter ned i djupet i Marianergraven under 1960 och Auguste Piccard farfar, som var läkare, uppfann tryckkabinen, en stratosfäriska ballong och en revolutionerande u-båt som är känd som batyskafen. Auguste Piccard var även inspirationen bakom Hergés professor Kalkyl i den belgiska serien Tintin.

Bertrand Piccard

Som psykiater, ballongförare, presidenten för den humanitära organisationen "Winds of Hope" och goodwill-ambassadör för FN, förenar Bertrand Piccard vetenskap och äventyr för att tackla några av vår tids största utmaningar. Under 1999 var han den första att genomföra en nonstop-ballongflygning runt jorden. Med Solar Impulse hoppas han kunna främja pionjäranda som gör det möjligt för världen att utveckla tekniker som respekterar jordens naturtillgångar. "Äventyr under 2000-talet består av att tillämpa mänsklig kreativitet och pionjäranda för att utveckla den livsstil och livskvalitet som nuvarande och framtida generationer har rätt att förvänta sig." Bertrand Piccard.

Prix Clarins Men Det är därför som han 2010 tilldelades ClarinsMens miljöpris, för att uppmuntra pionjärandan och strävan efter innovationer som bidrar till mänskligheten.

Vill du bidra till att arbeta för en ren framtid?

Gå med i #Futureisclean-rörelsen.
Gå med Clarins & Solar Impulse på Futureisclean.org och gör din röst hörd!
Du får poäng för varje åtgärd som du utför.

Detta initiativ kommer att presenteras på Förenta Nationernas klimatkonferens (COP21),
i Paris i december 2015.

Solar Impulse & Clarins: Delade värderingar

Clarins en av Solar Impulse partners sedan 2008

Clarins Group är stolta över ha varit en av detta otroliga mänskliga äventyrs partners sedan 2008.

Vi arbetar för att främja hållbar utveckling för att göra världen till en bättre plats för alla och för lång tid framåt.

Våra modiga piloter arbetar för att främja ren energi för en ren framtid. Sålunda delar vi samma värden.

"Byta erfarenheter för att uppfinna morgondagen ..."

För att göra det här projektet möjligt har Bertrand Piccard och André Borschberg samlat ett lag på 90 personer som inkluderar de främsta specialisterna med olika ursprung och bakgrund. Genom att utbyta erfarenheter har de kommit fram till unika och originella lösningar. Denna mångfald eftersträvas på alla nivåer och stimulerar deras kreativitet och ger dem styrka. Det är denna tro på människans själ och mänsklighetens förmåga att uppfinna morgondagens lösningar bortom alla förutfattade meningar som först fängslade Clarins Group. Vinnare av ClarinsMens miljöpris 2010 Bertrand Piccard är en en gång på väg att ge sig ut på ett extraordinärt äventyr: den första soldrivna världsomflygningen! Solar Impulse 2, ett 5 månader långt epos som vi kan följa live tillsammans.

“Inom Clarins Group
delar vi de värden som Solar Impulse står för:
forskning, innovation och respekt för mänskligheten och naturen. Det är ett privilegium och en källa till stolthet
att delta i detta otroliga mänskliga äventyr,
som ligger oss varmt om hjärtat, redan från början.”
Christian Courtin